Urządzenia procesowe TEWES BIS cz. 2

Urządzenia procesowe TEWES BIS to także kotły procesowe, które przeznaczone są do produkcji sera i twarogu. Kotły są niezwykle nowoczesne. Posiadają urządzenia spieniające, a także wszystkie niezbędne funkcje potrzebne do produkcji twarogów i dojrzewających serów. Wyprodukowane przez nas kotły pozwalają na bardzo efektywne wykorzystywanie surowca, jak i znaczną oszczędność energii. Ich doskonała konstrukcja jest efektem wielu lat badań i doświadczeń w branży mleczarskiej. Spełniają one wszystkie wymagania kontroli jakości i przepisów BHP.

Do głównych funkcji kotłów zaliczamy:

  • magazynowanie mleka w warunkach izotermicznych,
  • podgrzewanie i chłodzenie,
  • wprowadzanie różnorodnych dodatków,
  • mieszanie mleka z dodatkami,
  • fermentacja i koagulacja,
  • krojenie i cięcie koagulatu,
  • odczerpywanie serwatki,
  • płukanie ziarna,
  • mycie w obiegu zamkniętym CIP.

Do kategorii urządzeń procesowych możemy zaliczyć również wanny koagulacyjne, które przeznaczone są do produkcji sera twarogowego typu Cottage Cheese. Firma TEWES BIS oferuje Państwu wanny o czterech podstawowych pojemnościach: 5000 l, 8000 l, 10 000 l i 12 000 l.

Oziębiacze, które wchodzą w skład urządzeń procesowych przeznaczone są do chłodzenia gęstwiny twarogowej, a także pozostałych płynnych i półpłynnych produktów mlecznych. Na specjalną uwagę zasługuje oddzielna kategoria oziębiaczy – tak zwane oziębiacze ślimakowe, których zadaniem jest przede wszystkim oziębianie gęstwiny twarogowej. Ruch obrotowy ślimaka powoduje tu zwiększenie intensywności procesu wymiany ciepła. Czynnikiem odpowiedzialnym za chłodzenie jest woda lodowa znajdująca się w płaszczu chłodzącym. Wykorzystanie oziębiacza ślimakowego sprawia, że okres przydatności do spożycia wydłuża się, przy jednoczesnym zachowaniu najwyższej jakości produktu.

Wanno-silosy to zaprojektowane z najwyższą precyzją urządzenia utrzymujące niską temperaturę, które przeznaczone są do przechowywania twarogu przed pakowaniem.

Zadaniem fermentatorów jest natomiast inkubacja i dokładne mieszanie mleka zaszczepionego zakwasem roboczym lub skoncentrowaną szczepionką czystych kultur bakterii.

Specjalna prasa umożliwia prasowanie gęstwiny twarogowej pod wpływem wcześniej ustalonego ciśnienia. Do jej głównych zespołów należą:

  • wanna,
  • płyta dociskowa,
  • mechanizm dna ruchomego do automatycznego rozładunku,
  • noże krojące,
  • układ nalewania,
  • komora serwatkowa.

Poszukujesz najlepszych linii do produkcji twarogu? Zainwestuj w TEWES BIS!