Linie do twarogu

Linie do twarogu mogą wytwarzać jeden rodzaj twarogu albo mogą być zaprojektowane tak, aby możliwa była produkcja wielu wariantów. Sery twarogowe od dawna goszczą na stołach nie tylko w polskich domach. Zaliczany jest do grupy wysokowartościowych produktów w naszej diecie, gdyż jest źródłem białka, wapnia, makroelementów, witamin oraz kwasów organicznych.

Podstawowe tajniki produkcji twarogu

U podstaw produkcji twarogu leży koagulacja kwasowej kazeiny, która zachodzi podczas ukierunkowanej fermentacji mleka. Masę białkową można oddzielić od serwatki poprzez separację wirówkową. Dzięki temu można było wykorzystać ok. 75% białka. Postęp technologiczny w branży mleczarskiej, dzięki technice ultrafiltracji pozwala na wykorzystanie białka na poziomie nawet 100%.

Linie do twarogu produkcji Tewes BIS

  1. Linia „SOFT CROCODILE” – pozwala na produkcję ciągłą twarogu sypkiego i brykietu. Produkcja polega na procesie koagulacji i obróbki ziarna w kotle, następnie należy wstępnie ochłodzić gęstwę, wystandaryzować ziarna twarogu oraz delikatnie je sprasować i schłodzić. Brykiet kierowany jest do chłodzonego zbiornika, a twaróg sypki pakuje się lub zostawia w chłodni, by dojrzał. Linia ta bardzo łagodnie traktuje ziarno na każdym etapie, co pozwala a osiągnięcie bardzo delikatnej struktury twarogu.
  2. Linia „HARD TURTLE” – kompaktowe rozmiary to nie jedyna jej zaleta. Przeznaczona jest do produkcji ciągłej twarogu sypkiego i brykietu.
  3. Linia „SMALL BEETLE” – twaróg w popularnych kształtach bez korzystania z form. Klink, kostka czy walec produkowane są w większości w hermetycznych i zautomatyzowanych warunkach. Łatwo uzyskać serię produktów o wyznaczonym kształcie i masie bez dodatkowej obróbki. Produkt kierowany na metalowe tace przewożony jest do chłodni.
  4. Linia „COLD BEETLE” – podobnie, jak „SMALL BEETLE” produkuje twaróg w klinkach, kostkach czy walcach bez stosowania form. Gotowy produkt transportowany jest do chłodni. Dużą zaletą tej linii jest to, że produkcja wykonywana jest w temperaturze pakowania produktu.
  5. Linia „PACKET BEETLE” – produkcja twarogu w kostkach, walcach czy klinkach z pakowaniem produktu w temperaturze przechowywania.
  6. Wielowariantowa linie do twarogu – najbardziej złożona pozwalająca na produkcję takich produktów, jak: twaróg sypki i tradycyjny, masy twarogowe, twarogi z przyprawami, desery twarogowe, itd. Wielką zaletą jest to, że przy tak szerokiej produkcji, odznacza się kompaktową budową. Nie wymaga przezbrajania, by zmienić produkowany wyrób. Wystarczy skierować wyjście bębna na odpowiedni ciąg technologiczny.

Polecamy linie do twarogu Tewes Bis!