Linia do twarogu typu cottage cheese

Serek typu cottage cheese znany w Polsce od dawna jako serek wiejski zaczęto produkować w Polsce na masową skalę w latach 90. Kiedy OSM Piątnica zdecydowała wypuścić pierwszy produkowany masowo serek ziarnisty, nie przypuszczali, że czterokrotnie będą rozbudowywać linie do twarogu tego rodzaju. Popyt znacząco przewyższał podaż tego produktu. Według statystyk produkcja cottage cheese wynosi nawet ¼ rynku białego sera.

Choć produkcja serka wiejskiego jest podobna do procesu wytwarzania tradycyjnego twarogu to można zauważyć znaczące różnice. Aby wyprodukować twaróg, dodajemy szczepy bakterii gazowane. W przypadku technologii produkcji cottage cheese użyjemy szczepów bakterii niegazowanych. Dodatkowo do jego wytworzenia zastosujemy mleko chude.

Linie do twarogu typu cottage cheese – etapy produkcji

Chude mleko wlewamy do wanien koagulacyjnych i zaszczepiamy bakterie niegazowane. Mleko poddawane jest procesowi koagulacji, czyli „zmienia się” go w żel. Żel nazywany jest skrzepem, który trzeba pokroić. Masę podgrzewamy i termizujemy. Wytworzone ziarno należy oddzielić od serwatki, opłukać i schłodzić. Ostatnim etapem przed zapakowaniem serka w opakowania jednostkowe jest zmieszanie ziarna z osoloną śmietanką. Należy to wykonać bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć kształtu ziarna. Do śmietanki można dodać również zioła, owoce lub inne dodatki, które nadadzą mu niepowtarzalny smak. Każdy etap produkcji jest ważny. Dzięki dbałości o szczegóły uzyskamy produkt najwyższej jakości.

Charakterystyka linii do produkcji serka typu cottage cheese

Jedna z naszych linii przeznaczona jest właśnie do produkcji serka ziarnistego określanego jako cottage cheese. Proces produkcyjny jest w całkowicie zmechanizowany, a koagulacja odbywa się w zamkniętych wannach w kształcie prostopadłościanu. Zastosowane rozwiązania pozwalają na uzyskanie ziaren o tej samej wielkości. Cyrkulacyjne dogrzewanie serwatką nie stanowi również żadnego problemu. Następne etapy produkcji, czyli płukanie, chłodzenia i osuszanie odbywają się w sposób ciągły. Normalizacja śmietanką obywa się w takich warunkach, aby nie naruszyć struktury ziarna. Do podstawowych elementów tej linii produkcyjnej są: wanna koagulacyjna, oddzielacz serwatki, płuczka kolumnowa ziarna, odwadniacz do ziarna oraz mieszalnik zbiornikowy typu „creamer”.