Produkty pochodzenia mlecznego z witaminami

Mleko oraz przetwory mleczne są doskonałym źródłem składników mineralnych, wapnia, dobrze przyswajalnych tłuszczy, węglowodanów oraz witamin z grupy A, D, E oraz B. Dietetycy zalecają picie, co najmniej dwóch szklanek mleka, kefiru lub jogurtu, żeby pokryć codzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń. Klienci zwracają uwagę, na jakość sensoryczną oraz wartość odżywczą danego produktu. Linie do twarogu Tewes Bis to najnowocześniejsze rozwiązania, które zapewnią sukces również Twojemu zakładowi! Poznaj krótką charakterystykę produktów mlecznych z witaminami.

Po raz pierwszy witaminy odkrył biolog oraz chemik Kazimierz Funk. Dzięki jego odkryciu nauka o witaminach zaczęła się rozwijać oraz powstały sposoby dostarczania witamin do organizmu. Zaczęto powracać do naturalnej żywności oraz suplementacji. Mleko zostało wzbogacone w witaminę D w roku 1932, a pomysł ten został poparty przez środowiska pediatryczne w związku z niedożywieniem oraz rozszerzającym się problemem krzywicy wśród dzieci.

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia formułuje, że wzbogacanie żywności polega na dodawaniu do żywności jednego lub kilku składników odżywczych. Witaminy powinny być dodawane do organizmu ludzkiego w sposób przyswajalny oraz powinny być dla niego bezpieczne. Należy również zwrócić uwagę na dodawaną ilość witamin, a każda zmiana nie powinna wprowadzać niepożądanych zmian organoleptycznych, czyli zmian barwy, smaku lub zapachu.

Warto zwracać uwagę na produkty mleczne, które posiadają zbilansowaną ilość witamin. Ustawa dokładnie przewiduje, jakie ilości witamin powinny być dodawane do określonego rodzaju produktów. Według przepisów prawa proces dodawania substancji wzbogacających można podzielić na obligatoryjny i nieobligatoryjny.

Każdy z produktów mlecznych posiada w sobie określony ładunek wartości odżywczych. Ponadto produkty mleczarskie posiadają określoną zawartość witamin i składników mineralnych. Idea wzbogacania produktów w witaminy jest procesem dość powszechnie używanym na całym świecie. Mleko najczęściej posiada dodatek witaminy A, D oraz witamin z grupy B.

Na rynku polskim produkty wzbogacane są w witaminy od niedawna. Warto wspomnieć, że witaminy są związkami chemicznymi niezbędnymi do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Poza tym bez nich nie jest możliwy prawidłowy przebieg procesów fizjologicznych.

Linie do twarogu TEWES BIS to najlepszy wybór!