Czy warto wybierać produkty mleczne bio?

Współczesne społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome wagi zdrowego odżywiania dla zdrowia i samopoczucia człowieka, co jest bezpośrednio powiązane ze wzrostem popularności tak zwanego bio-mleka i jego przetworów. Pierwszą grupą, która sięga po produkty mleczne-bio są rodzice małych dzieci, którym zależy na prawidłowym rozwoju swoich pociech. Ekologiczne mleko cieszy się zainteresowaniem osób cierpiących na alergie, a także wszystkich tych, którzy chcą się odżywiać zdrowo, nie rezygnując jednocześnie z nabiału.

Dlaczego warto uzupełnić swoją dietę w produkty mleczne-bio? Otóż zawierają one duże ilości dobrze przyswajalnego białka i wapnia, a także witamin A,B i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Mleko ekologiczne i produkty z niego wytwarzane mają przewagę nad mlekiem produkowanym na skalę masową. Przede wszystkim jest ono pozyskiwane od krów hodowanych w naturalnym, czystym środowisku, karmionych zdrową paszą nie zawierającą hormonów wzrostu.

Należy zdawać sobie sprawę, że bio-mleko pochodzi ze specjalnych gospodarstw oznaczonym specjalnymi certyfikatami. Ich zdobycie nie jest proste – gospodarstwa takie znajdują się pod stałym nadzorem i muszą spełniać bardzo rygorystyczne wymogi. Zarówno gleba, jak i wody gruntowe w okolicy nie mogą być zanieczyszczone, gospodarze nie mogą używać nawozów sztucznych i pestycydów. W efekcie mleko pozyskiwane od krów żyjących w takim otoczeniu charakteryzuje się niezapomnianym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami.