Produkcja twarogu

Produkcja twarogu może odbywać się w domowym zaciszu lub w potężnych halach produkcyjnych. Linie produkcyjne Tewes Bis to najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne. Urządzenia wysokiej jakości są nijako gwarantem wyrobu dobrej jakości. W ofercie znajdują się linie do produkcji jednego rodzaju produktu, np. twarogu sypkiego lub w kostce lub wielowariantowa linia, która oferuje bardzo wiele możliwości, np. słodkie masy twarogowe, twaróg tradycyjny, twaróg z przyprawami, itd.

Funkcje maszyn i urządzeń do produkcji twarogu

Nowoczesne linie produkcyjne zapewniają wysoki standard higieniczny i techniczny. Wysokiej jakości linia produkcyjna ma bezpośrednie przełożenie na wysoki standard samego produktu. Na przestrzeni lat zwiększyła się również wydajność produkcyjna. Jakość serwatki również jest o wiele lepsza. Zachowanie czystości możliwe jest, dzięki myciu w zamkniętym układzie CIP.

Produkcja twarogu – procesy technologiczne

Podstawowym procesem w produkcji twarogu jest koagulacja kwasowa mleka. Następnie gęstwa twarogowa jest formowana i wstępnie ochładzana. Zautomatyzowano produkcję koagulatu twarogowego, transport na taśmie ociekowej, właściwe chłodzenie w tunelu chłodniczym.

Produkcja twarogu – przykłady linii produkcyjnych

  1. LINIA DO PRODUKCJI TWAROGU SYPKIEGO I BRYKIETU „SOFT CROCODILE”
  2. LINIA DO PRODUKCJI TWAROGU SYPKIEGO I BRYKIETU „HARD TURTLE”
  3. LINIA DO PRODUKCJI TWAROGU FORMOWANEGO „SMALL BEETLE”
  4. LINIA DO PRODUKCJI TWAROGU FORMOWANEGO „COLD BEETLE”
  5. LINIA DO PRODUKCJI TWAROGU FORMOWANEGO „PACKET BEETLE”
  6. WIELOWARIANTOWA LINIA DO TWAROGU

Budowa kompaktowej linii do produkcji twarogu

Linia ta obejmuje takie procesy, jak: koagulację kwasową mleka, prasowanie i porcjowanie w warunkach hermatycznych w sposób automatyczny. Produkt spełnia najwyższe wymagania jakości zarówno pod względem wymiarów i wagi, jak i wartości odżywczych. Wyrób transportowany jest na metalowych tacach do chłodni lub solowni. Cała linia nie wymaga dużej ilości miejsca, a do tego odznacza się niskim stopniem zużycia wody, energii czy środków myjących. Linia produkcyjna składa się z:

– kotła procesowego,
– sztapli pustych tac,
– urządzenia podającego tace,
– kolumny formująco-prasującej,
– urządzenia sztaplującego tacę z produktem,
– sztapli tac z produktem.