Techniczne aspekty produkcji twarogu

Produkcja twarogu w każdym zakładzie jest rzeczą niezwykle ważną. Musi przebiegać przy zachowaniu określonych norm oraz wymogów dotyczących przestrzegania wskaźników bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz chemicznego . Niezwykle ważny jest dobór najlepszej jakości mleka. Twarogi to sery niedojrzewające, produkowane z mleka krowiego, koziego lub owczego. Zawartość tłuszczu w mleku pasteryzowanym użytym do produkcji twarogu wpływa na to jaki twaróg chcemy produkować. Może być on tłusty, półtłusty lub chudy.

Niezwykle ważnym etapem jest moment ukwaszenia mleka. Jeśli proces ten będzie przebiegać nieprawidłowo, może to spowodować wady konsystencji, które przejawiają się tym, że wytworzony skrzep będzie ciągliwy i gumowaty. Proces ukwaszenia nie może też trwać zbyt długo. Może to powodować inne wady produktu. Uzyskanie przez skrzep kwasowości poniżej 4,4 pH powoduje wyrazisty kwaśny smak masy twarogowej.

Po ukwaszeniu mleka następuje jego podgrzanie. W wyniku czego zostaje ścięta kazeina, czyli białko mleka. Tworzy się skrzep, który oddziela się od serwatki. To właśnie po odcedzeniu serwatki powstaje twaróg. Twaróg jest kwaśniejszy im jest później robiony. Jeśli chcemy otrzymać słodki twarożek, ser musi być przygotowany w tym samym dniu kiedy nastąpiło ukwaszenie mleka.

Twaróg zawiera potas, cynk oraz magnez, a także witaminy z grupy A, D, B i E. Jest źródłem  łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Bardzo ważnym składnikiem jest znajdujące się w nim wapń oraz fosfor. Wapń jest niezbędnym składnikiem do funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego najlepszym źródłem są produkty mleczarskie.

Produkcja twarogu dla każdego zakładu to niemałe wyzwanie. Mleko powinno być jak najlepszej jakości, a urządzenia w procesie produkcyjnym dobrane odpowiednio pod względem typu sera jaki będziemy produkować.

Wybierz Tewes Bis, a produkcja twarogu będzie możliwa również w Twoim zakładzie. Jesteśmy prężnie działającą firmą z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem. Współpracujemy z wieloma zakładami w kraju i za granicą. Nasze linie do twarogu i urządzenia działają w takich krajach jak Rosja, Białoruś, Ukraina, Niemcy, Rumunia, Węgry.

Jeśli nadal zastanawiasz się nad wyborem, nie mogłeś trafić lepiej!

Zapraszamy!