Sery typu szwajcarsko- holenderskiego

Spośród różnych typów produktów mlecznych warto wyróżnić sery typu szwajcarsko-holenderskiego, które z roku na rok stają się coraz bardziej popularne w naszym kraju.

Sery szwajcarsko-holenderskie należą do serów półtwardych oraz podpuszczkowych dojrzewających. Ich wytwarzanie związane jest z połączeniem dwóch metod produkcji.

Smak oraz zapach tego gatunku różni się od serów produkowanych metodą tradycyjną i wiąże się z całą specyficzną technologią wytwarzania. Bardzo dużą rolę odgrywa tu czas dojrzewania. Ser, który dojrzewa dłużej jest bardziej twardy oraz posiada bardziej ostry i wyrazisty smak. Ser, którego czas dojrzewania jest nieco krótszy cechuje się większą delikatnością. Dzięki temu jest rekomendowany na przykład do smarowania kanapek. Czy wiedziałeś, że sery szwajcarsko-holenderskie stanowią znakomity dodatek do sałatek czy też sosów?

Proces dojrzewania tego gatunku serów wynosi najkrócej od 1 do 2 miesięcy. W odpowiedzi na zapotrzebowania Klientów, również sery szwajcarsko-holenderskie muszą urozmaicać swoją ofertę, dzięki czemu mogą zwiększyć zainteresowanie wśród potencjalnych nabywców.

Amatorzy tego typu serów cenią sobie ich aromat, jak również lekko orzechowo-słodkawy smak. Czy wiedziałeś, że produkcja serów szwajcarsko-holenderskich stanowi 50% całości wytwarzanych serów?