Popularność na produkty mleczne wzrasta z roku na rok. Spoglądając na półki sklepowe można stwierdzić, że wybór jest naprawdę duży. Trudno jest wybrać takie produkty, które chętnie są spożywane przez wszystkich domowników w równej mierze. Serki topione i twarożki nadal cieszą się dużą popularnością. Zapoznaj się z ich krótką charakterystyką! Zapraszamy! Linie do produkcji twarogu tylko z TEWES BIS!
Serki topione kojarzone są przez większość z nas, z dzieciństwem. Segment serów topionych przeszedł rewolucję. Jak każdy inny musiał dostosować się do zmieniających się zapotrzebowań wymagających Klientów. Sytuacja zmieniła się w latach 90tych, właśnie wtedy na polskim rynku zaczęły pojawiać się nieznane kategorie spożywcze. Co za tym idzie? Rynek serów, serków lub innych produktów mlecznych musiał się zmienić i dostosować się do nowej sytuacji.
Długoletnia tradycja spożywania serków ma wpływ na ich popularność. Proces powstawania serków topionych jest procesem technologicznym składającym się z wielu etapów. Surowcem są zazwyczaj sery podpuszczkowe, które muszą posiadać odpowiedni smak oraz aromat. Atrakcyjność ich zwiększa się wtedy, kiedy posiadają dodatki i nie są już zwykłym serkiem. Najbardziej popularnymi serkami są serki, które w swoim składzie posiadają pieczarki, szynkę, paprykę lub inne zioła.
Twarożki, czyli inaczej sery białe posiadające kremową konsystencję, podobnie jak serki topione, są bardzo popularne. Od kilku lat notuje się dynamiczny wzrost wielkości sprzedaży. Serki te smakują nie tylko z dodatkiem pieczywa, wiele osób spożywa je również bez. Największym zainteresowaniem cieszą się serki w opakowaniach 100-150 g. Produkcja większych opakowań jest również możliwa, zazwyczaj zainteresowane są nimi duże lokale gastronomiczne.
Pod względem produkcji twarogów oraz twarożków, Polska znajduje się w ścisłej czołówce. Klienci już od dawna uwielbiają twarożki do smarowania pochodzenia naturalnego, aczkolwiek zainteresowanie na twarożki smakowe również wykazuje tendencję wzrostową.
Odbiorcy coraz częściej zwracają uwagę na zawartość konserwantów oraz stabilizatorów znajdujących się w poszczególnych produktach. Coraz bardziej świadomi jesteśmy tego, co spożywamy.
Linie do produkcji twarogu z TEWES BIS!