Jak kupić dobry żółty ser?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów żółtego sera. Wybór konkretnego z nich zależy przede wszystkim od naszych upodobań smakowych. Jedni wolą sery o ostrym smaku, inni preferują gatunki bardziej łagodne. Współcześnie zakup sera stał się bardzo skomplikowany. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele produktów, które jedynie z wyglądu przypominają ser. Jeżeli chcemy kupić ser żółty dobrej jakości musimy pamiętać, że jest on wyrobem, którego nazwa jest zastrzeżona. Przepisy wprowadzone przez Unię Europejską wymagają, żeby oznaczać tą nazwą jedynie produkty, które w stu procentach wytwarzane są z mleka.

 Żeby mieć pewność dobrego zakupu powinniśmy czytać etykiety. Pierwszym sygnałem ostrzegawczym jest pominięcie nazwy „ser” w opisie produktu. Sama nazwa edamski, gouda czy morski sygnalizuje, że mamy do czynienia z wyrobem imitującym ser. Kiedy nie jesteśmy pewni produktu, przechodzimy do czytania wszystkich składników, które zostały użyte do jego wytworzenia. Jeżeli w składzie znajdują się olej roślinny, barwniki czy liczne konserwanty powinniśmy dobrze zastanowić się nad takim zakupem, ponieważ produkt, który trzymamy w ręku na pewno nie jest serem. Dodatkowo jego spożycie może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

 Dobrej jakości ser charakteryzuje się możliwie najkrótszym składem. Powinny się w nim znaleźć mleko, podpuszczka, bakterie kwasu mlekowego czy sól. Wszelkie dodatki są zbędne. Dobry ser musi charakteryzować się stosunkowo krótką datą przydatności do spożycia. Długi termin ważności zwiastuje obecność konserwantów.