Dobór mleka do produkcji twarogu

Produkcja twarogu wymaga użycia podstawowego składnika, czyli mleka. Mleko jest ważnym produktem żywnościowym dla każdego człowieka. W ostatnich latach często mówi się o tym czy warto pić mleko oraz o korzyściach płynących ze spożywania produktów pochodzenia mlecznego. Zwolennicy mleka często zwracają uwagę na pozytywne działanie na organizm człowieka ze strony głównych składników czyli wapnia oraz białka. Najprostszym sposobem dostarczenia tych cennych pierwiastków jest właśnie picie mleka. Dzięki temu będziemy mieć zdrowe zęby oraz kości, możemy pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów. Jeszcze inni zwracają uwagę na fakt  jak wiele osób ma alergię na laktozę, a niektórzy w ogóle nie tolerują produktów mlecznych.

Wiemy jak ważny jest dobór mleka dobrej jakości do produkcji twarogu. Najczęściej do produkcji serów używa się mleka krowiego. Można również użyć mleka kóz lub owiec. Jakość mleka, które stosuje się do wyrobu serów, podlega rygorystycznym kontrolom. Również przy produkcji twarogu używa się mleka pasteryzowanego, w którym zawartość tłuszczu może być na różnym poziomie.

Do mleka dodaje się kultury bakterii, które są dobierane odpowiednio dla danego rodzaju sera, które pragniemy uzyskać. Mleko mieszamy z podpuszczką, która powoduje koagulację  mleka. Podpuszczka jest enzymem trawiennym wykorzystywanym w mleczarstwie. Dalej dochodzi do powstania skrzepu, którego dalsza obróbka powoduje namnażanie bakterii. Wydziela się kwas mlekowy.

Powstający w ten sposób twaróg albo inny rodzaj sera powinien zawierać jak najwięcej składników odżywczych.  Tradycyjny twaróg zawiera od 0,8-0,9 składników mineralnych. Jest produktem smacznym, niskokalorycznym, zawierającym w swoim składzie dużą ilość wody. Najważniejszymi odbiorcami polskich twarogów oraz innych produktów mleczarskich są kraje Unii Europejskiej, gdzie zainteresowanie na polskie sery oraz twarogi ciągle rośnie. Zainteresowanie polskimi produktami mlecznymi wzrasta również za naszą wschodnią granicą.

Cały czas dążymy do pozyskania jak największej liczby klientów, którzy będą zainteresowani naszymi urządzeniami do produkcji twarogów nie tylko w Polsce. Specjalizujemy się w produkcji maszyn i urządzeń oraz całych linii technologicznych do produkcji twarogu.

Dobry wybór to Tewes Bis!