Charakterystyka twarogów konfekcjonowanych

Sprzedaż produktów konfekcjonowanych na rynku rośnie z roku na rok. Konfekcjonowanie to wszystkie usługi związane z porcjowaniem i pakowaniem produktu, których celem jest sprzedaż detaliczna. Poza tym zapewnia dłuższą świeżość danego produktu, bezpieczeństwo zakupu oraz identyfikację danego producenta. Konfekcjonowane produkty mleczne sprzedawane są na rynku już od dłuższego czasu.

Pierwszą grupę produktów konfekcjonowanych stanowią wyroby pochodzące z najlepszych surowców, wytwarzanych zazwyczaj przez duże przedsiębiorstwa. Udoskonalenie produktów prowadzi do osiągnięcia lepszych wyników sprzedażowych. Drugą grupę produktów konfekcjonowanych stanowią produkty wytwarzane przez mniejsze mleczarnie, które prowadzą sprzedaż na lokalnych rynkach. Coraz większą role odgrywają opakowania funkcjonalne oraz ekologiczne.

Wprowadzenie opakowań funkcjonalnych było odpowiedzią rynku na zmieniający się tryb życia konsumentów. Pakowanie twarogów w opakowania typu otwórz-zamknij czy też inne np. z grubej folii, różniące się kolorystyką, ma na celu przyciągniecie uwagi potencjalnego nabywcy.

Czy wiedziałeś, że sprzedaż twarogów konfekcjonowanych w latach 2001- 2008 wzrosła 3 krotnie? Wcześniej klienci mogli kupić twarogi jedynie na wagę, ale ich sprzedaż w wyniku wprowadzenia na rynek twarogów konfekcjonowanych spadła w tych latach o 35%. Konfekcjonowanie twarogów może odbywać się na różną skalę.

Coraz częściej twarogi pakowane są w folie termozgrzewalne w postaci kostek oraz klinków. Opakowania typu otwórz- zamknij już na stałe zagościły na polskim rynku mleczarskim. Twarogi stanowią ważną grupę na polskim rynku mleczarskim, ze względu na posiadaną tradycję. Szerokie zastosowanie twarogów oraz ich przystępna cena to cechy wpływające na popularność twarogów. To produkty charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Poza tym są źródłem łatwostrawnego białka, wapnia oraz witamin z grupy B, A i D. Jeśli chodzi o twarogi na wagę to nadal ich sprzedaż jest wysoka w przemyśle cukierniczym.

Konfekcjonowanie produktów mlecznych ma na celu utrzymanie wilgotności, świeżości oraz naturalnego smaku danego wyrobu mlecznego, w tym twarogu. Poziom zastosowania danego produktu oddziałuje bezpośrednio na jego popyt.

Wybierz linie technologiczne do produkcji twarogu TEWES BIS i ciesz się najwyższą jego jakością! Zapraszamy!