Wyroby mleczne z laktozą czy bez?

 Obecnie na półkach sklepowych znajdziemy wiele produktów mlecznych bez laktozy. Oprócz mleka kupimy serki wiejskie, śmietanki, serki homogenizowane, jogurty, a nawet sery. Współcześnie panuje na nie swoista moda. Od popularnych produktów zawierających laktozę różnią się one przede wszystkim ceną – jest ona nieco wyższa, a także w pewnym stopniu smakiem. Kto powinien sięgać po bardzo modną ostatnio żywność bez laktozy? Okazuje się, że jest ona przeznaczona  jedynie dla bardzo wąskiego grona osób. Nietolerancja laktozy – czyli brak w organizmie enzymu o nazwie laktaza, który jest odpowiedzialny za jej rozkład – występująca powszechnie w niektórych społeczeństwach (zwłaszcza afrykańskich), w Polsce należy do rzadkości. Nasi przodkowie pili duże ilości mleka, dlatego i my posiadamy zdolność jego przyswajania.

Znaczna większość polskiego społeczeństwa może spożywać tradycyjne produkty mleczne bez żadnych negatywnych konsekwencji ze strony układu pokarmowego. W ich przypadku nie ma konieczności zakupu żywości dla osób z nietolerancją.

Jeżeli jednak w naszej rodzinie są osoby, które mają potwierdzony problem z trawieniem laktozy, nie ma przeciwwskazań, żeby używać wyrobów mlecznych niezawierających laktozy do przygotowywania wspólnych posiłków bez większej szkody dla smaku. Ich producenci dokładają wszelkich starań, żeby smak tego typu produktów spełniał oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów. Pomimo pewnych różnic większość osób oceni je jako bardzo smaczne, doceni również konsystencję i zapach takiej żywności.