Jak wybrać dobry ser twarogowy?

Kiedy planujemy zakup dobrego sera twarogowego kierujemy się przede wszystkim własnymi upodobaniami smakowymi. Do wyboru mamy sery kwasowe, a w tej grupie różnego rodzaju twarogi, sery kwasowo-podpuszczkowe, czyli bardzo popularne serki wiejskie, serki do smarowania pieczywa lub serki homogenizowane. Kiedy mamy już ulubiony gatunek sera powinniśmy zapoznać się z jego etykietą. Dobrej jakości produkty nie zawierają konserwantów, barwników, substancji zagęszczających, czy wzmacniaczy smaku. Krótki, naturalny skład to również krótka data przydatności do spożycia. Możemy z dużym prawdopodobieństwem przypuszczać, że ser twarogowy, który możemy spożyć w ciągu kilku miesięcy od momentu produkcji nie wpłynie korzystnie na stan naszego zdrowia.

 Ważną kwestią przy wyborze sera twarogowego jest również zawartość tłuszczu. Na półkach sklepowych znajdziemy sery chude, sery tłuste i sery półtłuste. Zawartość tłuszczu wpływa na smak i wartość kaloryczną produktu. Najbardziej kaloryczne są produkty tłuste.

 Jeżeli zależy nam na serze bardzo dobrej jakości powinniśmy unikać zakupów w popularnych supermarketach. Dobre sery dostępne są między innymi w sklepach z żywnością ekologiczną, czy na jarmarkach produktów regionalnych. Ważne, żeby kupować od zaufanego sprzedawcy. Jeżeli nie mamy możliwości zakupu bezpośrednio od właściciela gospodarstwa możemy szukać na etykietach certyfikatów rolnictwa ekologicznego. Są one gwarancją, że ser powstał w gospodarstwie poddawanym kontroli, a także został wyprodukowany z najwyższej jakości składników.