Produkty mleczne zawierające probiotyki

Probiotyki mają ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Przyczyniają się do wyrównania pH, dzięki temu, że przyczepiają się do ścian jelita i powodują neutralizację wszystkich szkodliwych bakterii. Wiele z nich znajduje się w produktach mlecznych, dlatego tak bardzo ważne jest, aby codzienne dieta była w nie wzbogacona.

Najwięcej probiotyków można spotkać w mlecznych napojach fermentowanych. Mleczne napoje fermentowane cieszą się bardzo dużą popularnością w naszym kraju. Należą do nich różnego rodzaju kefiry, jogurty, maślanki, mleko acidofilne czy też inne produkty, które w swoim składzie zawierają korzystną dla naszego zdrowia mikroflorę probiotyczną.

Bardzo dużo bakterii probiotycznych znajduje się w jogurtach. Jogurt zawierający bakterie probiotyczne powinien informować już o tym na etykiecie. Najczęściej jest to napis „jogurt probiotyczny” lub jogurt zawierający „żywe kultury bakterii”.  Przyszły nabywca powinien być dokładnie poinformowany o tym, jakiego typu szczepy bakterii wchodzą w jego skład. Warto zapoznać się, czy pochodzą z naturalnej mikroflory bakteryjnej człowieka oraz w jakiej ilości występują one w danym produkcie. Pośród licznej oferty jogurtów, niełatwo jest znaleźć nam ten najbardziej odpowiedni. Produkty mleczne ( w tym jogurty), które kuszą różnorodnymi smakami, zazwyczaj z probiotykami nie mają nic wspólnego. Posiadają dużą ilość cukru oraz innych dodatków, które niekorzystnie wpływają na ich prozdrowotne działanie. Do najczęstszych bakterii probiotycznych, które można znaleźć w jogurtach należą Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum czy też Lactobacillus rhamnosus.

Nasz organizm szczególnie potrzebuje probiotyków po przebytej terapii antybiotykami, w wyniku złych nawyków żywieniowych, w okresach przewlekłego stresu, a także podczas stosowania antykoncepcji.

W 1 g danego jogurtu, kefiru lub maślanki powinno znajdować się minimum 10 mln jednostek bakterii Bifidobacterium. Wtedy dany produkt może być uznany za probiotyczny. Do znanych bakterii z rodziny bakterii probiotycznych należą bifidobakterie. Należą do nich m.in. Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum oraz Bifidobacterium infantis.

Posiadamy najlepsze linie technologiczne, dzięki którym otrzymywane produkty mleczne cieszą się wysoką jakością. Wybierz produkcję twarogu tylko z TEWES BIS!