Sery długodojrzewające to inaczej żółte sery podpuszczkowe. Na rynku można spotkać wiele ich rodzajów, przez co potencjalny klient ma problem, który z nich powinien znaleźć się w lodówce. Można je podzielić na sery typu szwajcarskiego, holenderskiego, szwajcarsko-holenderskiego, włoskiego czy też angielskiego. Chcesz, żeby produkcja twarogu lub innego sera w Twoim zakładzie była na jak najwyższym poziomie? Wybierz TEWES BIS!
Czy wiedziałeś, że Polska jest jednym z krajów, który odgrywa znaczącą rolę w historii serowarstwa? Sery pochodzące z Europy powstawały już 7500 lat temu. Sery długodojrzewające są lubiane przez wszystkich. Posiadają wielki potencjał, a ich odbiorców ciągle przybywa. Klienci cenią sobie to, że można je stosować w sposób różnorodny, do przekąsek, dań warzywnych czy też mięsnych.
Do miejsc, w których ich sprzedaż jest największa, należą delikatesy czy też duże hipermarkety. Klienci lubią sprawdzić wszystkie informacje znajdujące się na opakowaniu, cenią sobie też to, że mogą dany produkt dokładnie obejrzeć. Na polskim rynku produktów mleczarskich można spotkać również oryginalne sery długodojrzewające charakteryzujące się specyficznym smakiem. Sery te posiadają wyższą cenę, dlatego nie wszyscy mogą pozwolić sobie na ich kupno.
Żeby można było otrzymać najlepszej jakości ser, powinien być on poddany odpowiedniej obróbce, dojrzewaniu oraz pielęgnacji. Proces dojrzewania oraz pielęgnacji serów zazwyczaj trwa od kliku do kilkunastu miesięcy oraz przy odpowiedniej wilgotności powietrza.
Polskie sery długodojrzewające posiadają bardzo duży potencjał, bardzo dużo zależy od możliwości technologicznych danego zakładu produkcyjnego. Sery długodojrzewające otrzymywane są zazwyczaj z mleka krowiego, owczego czy też koziego. Powstają w wyniku koagulacji podpuszczkowej, kwasowej oraz kwasowo-podpuszczkowej. Skrzep, który jest uzyskiwany w tym procesie, jest krojony oraz rozdrabniany.
Proces dojrzewania każdego rodzaju sera jest niezwykle ważny, wpływa na kształtowanie się cech smakowo- zapachowych, konsystencji oraz wyglądu danego rodzaju sera. Sery podpuszczkowe można podzielić ze względu na zawartość tłuszczu, sposób dojrzewania, rodzaj użytego mleka w procesie produkcyjnym.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą! Produkcja twarogu tylko z TEWES BIS!