Mleko krowie czy kozie – czym się różnią?

Zdecydowanie największą popularnością wśród polskich konsumentów cieszy się mleko krowie. Jednak w sklepach znajdziemy także inne rodzaje mleka. Szczególnie dużo pozytywnych opinii zbiera mleko pochodzące od kozy, które uważane jest za dobroczynne dla naszego zdrowia. Czym różnią się od siebie te dwa rodzaje mleka? Okazuje się, że różnic jest wiele. Pierwszą, którą dostrzegamy na samym początku jest zapach, smak i kolor. Mleko krowie ma zdecydowanie przyjemniejszy, neutralny zapach i słodki smak. Mleko pochodzące od kozy charakteryzuje się słonym smakiem i dość intensywną, specyficzną wonią, która dla wielu osób jest trudna do zaakceptowania. Różnice dostrzeżemy także w zabarwieniu. Mleko krowie jest białe, z kolei kozie ma lekko żółty kolor.

Choć wielu z nas smak i zapach mleka krowiego odpowiada bardziej, nie sposób ukryć, że mleko kozie posiada więcej prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim jest ono lekkostrawne, co czyni je bardziej odpowiednim dla dzieci. Inną charakterystyczną jego cechą jest znacznie niższa niż w mleku krowim zawartość laktozy. Mleko kozie rzadziej powoduje alergie. W jego składzie znajdziemy wiele cennych składników odżywczych i minerałów. Tego typu mleko jest polecane w profilaktyce różnego rodzaju chorób, w tym dolegliwości związanych z układem oddechowym i odpornościowym.

Zarówno mleko kozie jak i krowie posiadają swoje wady i zalety, a ich wybór jest zależny przede wszystkim od sposobu zastosowania. Mleko kozie będzie odpowiednie do spożywania na co dzień, natomiast krowie jest niezastąpione do produkcji słodyczy i różnego rodzaju wypieków.