Jakich składników w jogurtach należy unikać?

Jogurty należą do jednych z bardziej popularnych produktów spożywczych w naszym kraju. Jeżeli będą dobrej jakości – dostarczą nam cennego białka i wapnia. Współcześnie na półkach sklepowych znajdziemy ogromny wybór jogurtów, z czego znaczna część nie wpływa korzystnie na stan naszego zdrowia. Dobry jogurt charakteryzuje się prostym składem – zawiera mleko i bakterie fermentacji mlekowej. Wszystkie pozostałe składniki są zbędne. Niestety na rynku wiele jest produktów, szczególnie tych przeznaczonych dla dzieci, w których można znaleźć szkodliwe substancje dosładzające, barwniki, konserwanty, substancje zagęszczające. Ich dodatek sprawia, że produkty oznaczane jako jogurty nie mają wiele wspólnego z prawdziwymi jogurtami.

 Grupą jogurtów, której należy unikać są produkty dietetyczne, które nie zwierają tłuszczu. W przypadku tego rodzaju wyrobów tłuszcz jest bardzo istotny, gdyż ułatwia wchłanianie wapnia, a także witamin A, K, a także D. Już jego niewielka zawartość sprawia, że produkt jest bardziej wartościowy.

 Wiele jogurtów określanych jako zdrowe za sprawą dodatku owoców nie posiada praktycznie żadnych wartości odżywczych. Cząsteczki owoców, które do nich dodano przeszły procesy obróbki, które pozbawiły je cennych składników. Często znajdziemy w nich za to cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i barwniki, które sprawiają, że produkt doskonale się prezentuje. Zanim zdecydujemy się na zakup jogurtów powinniśmy dokładnie czytać ich etykiety. Ten zwyczaj pozwoli nam robić zakupy bardziej świadomie.