Drogocenne właściwości napojów fermentowanych

Mleczne napoje fermentowane to niewątpliwe źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz witamin. Jogurty, kefiry oraz maślanki doskonale gaszą pragnienie oraz posiadają w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych. Bez wątpienia powinny być elementem codziennej diety, ponieważ są pożywne oraz bardzo zdrowe. Chcesz wybrać najlepsze linie do produkcji twarogu? Wybierz TEWES BIS!

Pośród mlecznych napojów fermentowanych warto wymienić zsiadłe mleko, jogurty, kefiry, maślanki, a także mleko acidofilne.  W mleku znajduje się bardzo dużo składników odżywczych, pełnowartościowe białko, które w swoim składzie posiada aminokwasy. Międzynarodowa Federacja Mleczarska określiła mleczne napoje fermentowane jako produkty pochodzące z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego.  Czy wiedziałeś, że produkty te są źródłem witamin A, B2 oraz D?

Poza tym w mleku znajduje się laktoza, która pomaga wchłaniać wapno, magnez, cynk oraz ma korzystny wpływ na rozwój mikroflory jelitowej. Dzięki procesowi fermentacji mlekowej dochodzi do rozkładu cukrów do kwasu mlekowego. Już małe dzieci żeby zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na białko oraz mleko, powinny wypijać codziennie przynajmniej dwie szklanki mleka. Proces fermentacji polega na tym, że do mleka pasteryzowanego dodaje się odpowiednio wyselekcjonowane kultury bakterii, dzięki czemu np. napoje fermentowane są lepiej tolerowane przez osoby nietolerujące laktozę.

Warto zaznaczyć, że produkcja mlecznych napojów fermentowanych przeszła wielką zmianę. Na początku powstawały metodą tradycyjną, w gospodarstwach domowych, a obecnie produkowane są w wielkich zakładach produkcyjnych. Zastosowanie najnowocześniejszych technologii odgrywa tutaj znaczącą rolę. Napoje fermentowane wzbogacone są również w dodatki owocowe i ich przetwory, warzywa, co jeszcze bardziej zwiększa ich atrakcyjność.

Napoje mleczne powstające drogą fermentacji mlekowej są bardzo ważnym składnikiem uzupełniającym codzienną dietę każdego człowieka. O korzyściach płynących ze spożywania tego rodzaju napojów wiedziano już w starożytności. Rozwój mikrobiologii poszerzył wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości napojów fermentowanych. Kefiry, maślanki, mleko acidofilne, warto je spożywać, podaż tych produktów do naszego organizmu pozwala utrzymać w dobrym stanie prawidłową mikroflorę jelitową.

Wybieraj to, co najlepsze dla Twojego zdrowia!