Co powinniśmy wiedzieć o laktozie i kazeinie?

Mleko jest mieszaniną wieloskładnikową i stanowi podstawę żywienia, w szczególności, jeśli chodzi o dzieci. Właściwości mleka mogą wzbudzać wiele kontrowersji. Jest źródłem białka oraz wapnia, które są tak ważne dla naszych kości. Produkty posiadające wysoką zawartość wapnia są wskazane dla dzieci oraz dla osób starszych. Dowiedz się więcej o laktozie i kazeinie. Produkcja twarogu tylko z TEWES BIS!

Laktoza jest cukrem mlecznym, a jej odkrycie nastąpiło w 1619 roku. Posiada stałą temperaturę topnienia (225°C), jest bezbarwna oraz rozpuszcza się w wodzie. Jej zawartość w mleku krowim wynosi 4,6-4,9%, zaś w mleku ludzkim- 5,5 do 7,5%.

Otrzymuje się ją z serwatki w czasie produkcji sera. W przemyśle farmaceutycznym jest stosowana, jako wypełniacz. Występuje w mleku wszystkich ssaków. Wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy. Jest to spowodowane zbyt małą aktywnością laktazy. Poprzez niedobór laktazy, która jest odpowiedzialna za trawienie laktozy, dochodzi do biegunki, wytwarzania gazów jelitowych oraz bólów brzucha. Nietolerancja laktozy może być wrodzona, pierwotna lub wtórna.

Kazeina zaś jest białkiem mleka, która została wyodrębniona w procesie trawienia w wyniku działania podpuszczki. Wyróżniamy kazeinę podpuszczkową oraz kwasową techniczną, która jest produkowana z mleka krowiego w wyniku zastosowania kwasów. Należy do grupy fosfoprotein oraz glikoprotein.

Kazeina jest najbardziej przydatna w procesie syntezy hemoglobiny oraz białek osocza krwi. W mleku krowim jej zawartość waha się w granicach 2,3- 2,6%. Należy do grupy białek jednorodnych. Kazeina stanowi jeden z podstawowych składników, które tworzy białko mleka. Jej cząsteczki posiadają duży rozmiar, co warunkuje powolny proces trawienia. Czy wiedziałeś, że kazeina odpowiada za utrzymanie równowago azotowej w naszym organizmie?

Glutamina, która jest jednym z jej elementów odpowiedzialna jest za protekcję mięśni podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Posiada również silne właściwości antykataboliczne, które hamują rozpad masy mięśniowej. Jej spożycie nie jest zalecane osobom, które są uczulone na mleko.

Produkcja twarogu z TEWES BIS to dobry wybór!