Charakterystyka serów podpuszczkowych

Sery podpuszczkowe stanowią kategorię serów, których masa serowa otrzymywana jest w wyniku ścięcia mleka podpuszczką. Otrzymany produkt jest następnie poddany dojrzewaniu. Zaliczamy do nich sery miękkie oraz twarde.

Do produkcji sera musi być użyte mleko najwyższej jakości. Po oczyszczeniu, podgrzaniu oraz dodaniu enzymu, którym jest podpuszczka, otrzymuje się ser o określonej konsystencji, smaku i zapachu. Podpuszczka jest enzymem, który z powodzeniem wykorzystywana jest w mleczarstwie do produkcji serów podpuszczkowych. Odpowiedzialna jest m.in. za proces koagulacji mleka. W Polsce podpuszczka sprzedawana jest zazwyczaj w postaci płynu.

Do serów miękkich zaliczamy pleśniowe, maziowe i pomazankowe. Do serów twardych zaś sery typu holenderskiego, bałkańskiego, angielskiego oraz szwajcarskiego. W serowarstwie obecnie stosuje się trzy typy podpuszczki, naturalną, mikrobiologiczną oraz genetycznie modyfikowaną.

Sery stanowią pełnowartościowy pokarm tylko, jeśli posiadają wysoką wartość odżywczą oraz wysoką jakość. Każdy etap procesu produkcyjnego ma istotne znaczenie dla zachowania dobrej jakości sera. To samo dotyczy serów podpuszczkowych.

Wśród serów miękkich warto wyróżnić sery pleśniowe, a do najbardziej znanych z tej kategorii należą Brie, Camembert czy też Roquefort. Charakteryzują się pleśnią, która może mieć kolor niebieski, biały bądź zielony. Koneserzy sera uwielbiają sery tego rodzaju, a niektórzy w ogóle go nie tolerują ze względu na posiadany smak oraz woń. Czy wiedziałeś, że sery pleśniowe to bogate źródło witamin A, B, D, E oraz K? Spożywanie serów pleśniowych w dużych ilościach powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi, dlatego nie jest zalecane jego spożywanie przez osoby zmagające się z nadciśnieniem.

Największą grupę wśród serów podpuszczkowych stanowią sery twarde, do których zaliczamy sery typu szwajcarskiego. Najbardziej popularnymi są Ementaler i Gruyere posiadające łagodny, słodko-orzechowy smak. Do serów typu holenderskiego zaliczamy sery typu Gouda oraz Edam, które zazwyczaj produkowane są z mleka krowiego. Ich smak można określić, jako lekko słony i pikantny.

Wybierz produkcję twarogu tylko z TEWES BIS!