Który twaróg wybrać?

Oferta serów twarogowych jest ogromna, dlatego tak łatwo jest się w niej pogubić i wybrać najbardziej wartościowy gatunek sera. Coraz liczniejsza oferta serków wiejskich, tradycyjnego białego sera czy też serków homogenizowanych sprawia, że stoimy przed trudnym wyborem.

Pośród oferty twarogów warto zwrócić uwagę na sery twarogowe kwasowe otrzymywane w wyniku ukwaszenia mleka bakteriami fermentacji mlekowej. W ten sposób właśnie powstają twarogi, zwane inaczej białym serem. Do serów kwasowych zaliczane są również sery smażone, których popularność jest nadal szczególnie odczuwalna w regionach Wielkopolski. Ser smażony wytwarzany jest z sera topionego oraz masła ekstra.

Sery kwasowo-podpuszczkowe otrzymywane są w wyniku ścięcia kwasu mlekowego oraz podpuszczki. Wśród nich warto wymienić serki wiejskie czy też serki homogenizowane. Warto zaznaczyć, że sery kwasowo-podpuszczkowe to odrębna grupa serów pod względem wartości mineralnej. Inaczej wygląda produkcja serków homogenizowanych, gdzie oddziela się skrzep od serwatki.

Niektórzy konsumenci wolą twarogi tradycyjne oraz sami wolą wymieszać je z kawałkami owoców, śmietaną czy też miodem. Inni lubią nowości i z chęcią sięgają po nowe produkty mleczne dopiero, co pojawiające się na rynku.

Produkcja twarogu oraz innych produktów mlecznych opiera się na zastosowaniu mleka pasteryzowanego o określonej zawartości tłuszczu. Ma to wpływ na produkt otrzymywany na koniec procesu produkcyjnego. To samo dotyczy również twarogów, niektóre z nich posiadają większą zawartość tłuszczu, a niektóre mniej. Do bardziej kalorycznych należą sery tłuste, które powinniśmy jeść z umiarem. Sery tego typu nie są wskazane dla osób, które mają nadwagę.

Czy wiedziałeś, że sery twarogowe polecane są dla osób, które cierpią na nietolerancję laktozy? Przy wyborze danego rodzaju twarogu należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wartość odżywczą oraz kaloryczność. Tego typu informacji można się dowiedzieć z etykiety, na której dokładnie określona jest wartość odżywcza oraz energetyczna danego rodzaju twarogu.

Coraz większą uwagę zwracamy na dodatki oraz konserwanty, które dodawane są do produktów mlecznych. Zakłady produkcyjne musiały odpowiedzieć na zapotrzebowania Klientów poszukujących produktów mlecznych bez konserwantów.  Coraz częściej na półkach można spotkać serki czy też jogurty bez nich.

Wybierz TEWES BIS! Produkcja twarogu tylko z nami! Zapraszamy do kontaktu!