Masło jest tłuszczem jadalnym pochodzenia zwierzęcego. Produkt wytwarza się najczęściej z mleka krowiego, jednak zdarza się, że również z mleka owczego lub koziego. Masło ma miłośników wśród wszystkich. Jego smak jest przyjemny i dobrze odpierany przez kubki smakowe małych i dużych konsumentów. Ciężko wyobrazić sobie niektóre potrawy bez nuty masła, a co dopiero zwykłej kanapki bez posmarowania chleba tłuszczem.
Masło nie tylko dobrze smakuje, ale również zawiera cenne witaminy i kwasy tłuszczowe. Tłuszcz zwierzęcy jest lekkostrawny, bardzo dobrze się przyswaja, a ponad to przyspiesza spalanie. Warto zaznaczyć, że nie zawiera substancji chemicznych. Dzienne spożycie masła szacuje się na trzy łyżeczki. Należy jednak zwrócić uwagę na jego rodzaje. Na półkach sklepowych możemy znaleźć masło
-stołowe,
-delikatesowe,
-ekstra,
-wyborowe.
Różnią się one między sobą zawartością tłuszczu w jednej kostce produktu.
Produkt bogaty jest w kwas rumenowy (kwas CLA), który działa antyrakowo oraz obniża poziom tłuszczów i cukrów w organizmie. Warto jest poświęcić dłuższą chwilę, aby poznać szczegóły dotyczące właściwości tego nienasyconego kwasu tłuszczowego.
Kolejną zaletą masła jest duża zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Są niskokaloryczne oraz wstrzymują przyrost szkodliwej mikroflory układu pokarmowego, a dokładniej jelit. Można więc śmiało wnioskować, że masło nie pozwala na rozwój chorób związanych z rakiem jelit.
Warto zaznaczyć, że masło zawiera wiele witamin młodości, czyli A,D, E, K. Szczególnie w okresie bezsłonecznym warto spożywać masło. Witamina D, której w porze zimowej mamy tak niewiele umożliwia lepsze wchłanianie wapnia przez organizm. Pierwiastek ten zaś odpowiada za mocne i zdrowe kości. Za piękny wygląd włosów, paznokci oraz skóry odpowiada bogactwo witaminy A zawartej w maśle, zaś witamina E to przez wiele kobiet uznawane źródło młodości.
Aby wytworzyć ten cenny produkt wystarczy posiadać mleko, w zależności od upodobania – krowie, owcze lub kozie. Następnym krokiem jest osiągnięcie z mleka śmietany, a następnie dodanie wody i jej ucieranie. Produkcja przemysłowa różni się od produkcji domowej masła