ser holenderski, szwajcarsko-holenderski

Modernizacja linii do produkcji sera

Kraj: Polska
Produkt: ser holenderski, szwajcarsko-holenderski
Zdolność produkcyjna: 180 000 litrów / dobę

Projekt polegał na modernizacji istniejącej linii technologicznej. Tewes Bis zaprojektował, wykonał i zintegrował z pozostałymi urządzeniami dwie kolumny do wstępnego formowania i prasowania sera oraz dwa zbiorniki buforowe ziarna serowarskiego. Wstępne prasowanie, odsączanie serwatki i formowanie w bloki masy serowej odbywa się w urządzeniu kolumnowym. Prasowanie gęstwy serowej odbywa się grawitacyjnie w sposób ciągły. Odpowiednia wysokość kolumny gwarantuje uzyskanie wymaganych ciśnień na etapie wstępnego formowania sera. Serwatka odprowadzana jest systemem perforacyjnym do instalacji odbioru serwatki.

Wydajność: 100 serów/h
Uzyskiwane bloki sera: 300x400x100