Nietolerancja laktozy – co warto o niej wiedzieć?

Nietolerancja laktozy to dolegliwość, o której w ostatnich latach mówi się coraz więcej. Jej istotą jest brak w ludzkim organizmie laktazy, czyli enzymu, którego zadaniem jest rozkładanie laktozy. Brak tolerancji laktozy bardzo rzadko dotyczy dzieci, których naturalnym pokarmem jest mleko matki, natomiast pojawia się u niektórych starszych dzieci i części dorosłych. Niedobór tego enzymu może być trwały i pojawić się już w okolicach drugiego roku życia. W naszym społeczeństwie problemy z trawieniem laktozy często są wynikiem różnych chorób lub uszkodzenia kosmków jelitowych za sprawą niewłaściwego sposobu odżywiania czy też przyjmowania niektórych leków. W takiej sytuacji nie jest on zjawiskiem trwałym, a jedynie przejściowym. Podjęcie leczenia lub zmiana diety po pewnym czasie sprawią, że organizm zacznie produkować laktazę.

Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy poz spożyciu produktów mlecznych odczuwają szereg negatywnych reakcji ze strony układu pokarmowego – mogą pojawić się mdłości, silne bóle brzucha, kolki gazy i wzdęcia. Jeżeli nietolerancja laktozy jest wrodzona, nie ma sposobu na jej wyleczenie. W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie produktów spożywczych o ograniczonej zawartości laktozy lub nie zawierających jej wcale. Obecnie znalezienie tego typu wyrobów jest tak proste jak nigdy wcześniej. Na półkach sklepowych oprócz mleka pojawiły się twarogi, serki homogenizowane, sery żółte, serki wiejskie czy jogurty niezawierające laktozy, które charakteryzują się bardzo wysoką jakością