Serek wiejski, znany również jako cottage cheese to jeden z popularniejszych produktów pochodzenia mlecznego w Polsce. Ziarnisty serek ma swoich zwolenników wśród osób w różnym wieku. Jego produkcja jest stosunkowo prosta, dlatego możemy pokusić się o przyrządzenie go w zaciszu swojego domu. Duże firmy takie jak między innymi OSM Piątnica produkują serek wiejski na masową skalę już od początku lat dziewięćdziesiątych. Sukces rynkowy tego produktu sprawił, że zainteresowały się nim również inne firmy. Obecnie serek dostępny jest w wersji klasycznej, a także smakowej – można do niego dodać zioła lub owoce.
Jeżeli chodzi o sam sposób wytwarzania cottage cheese to jest on bardzo zbliżony do produkcji twarogu. Pomimo tego zauważalne są pewne różnice. Pierwsza z nich dotyczy wyboru odpowiedniego mleka – serek wiejski wymaga zastosowania mleka chudego. Po zaszczepieniu mleka bakteriami niegazowanymi powstaje skrzep, który jest następnie krojony i podgrzewany. W ten sposób powstaje ziarno, które w procesie produkcyjnym oddzielane jest od serwatki, a następnie płukane i chłodzone. Takie ziarno jest delikatne mieszane ze śmietanką. Kluczem do sukcesu jest takie ich połączenie, żeby ziarno nie straciło swojego charakterystycznego kształtu.
Masowa produkcja cottage cheese ma całkowicie zautomatyzowany charakter. Nowoczesne maszyny umożliwiają ustawienie jednolitej temperatury i innych parametrów produkcyjnych, dzięki czemu duże partie serka wiejskiego charakteryzują się jednolitymi walorami smakowymi.