Ser pleśniowy jest produktem mlecznym. Do jego wytwarzania wykorzystuje się mleko i podpuszczkę oraz różnych rodzajów pleśni. Są pokryte nalotem o kolorze niebieskim, zielonym lub szarym. Ser pleśniowy to nie tylko specjał prawdziwych smakoszy, ale twór bogaty w cenne składniki zdrowotne. Produkt jest niezwykle cenny, gdyż zawiera łatwo przyswajalne witaminy, które są niezbędne w diecie. Ser jest źródłem fosforu i wapnia, czyli budulca mocnych zębów i kości. Nie można pominąć również zasobów witamy z grupy A, B, zwłaszcza witaminy B2, D, E oraz K. Ser pleśniowy zawiera też korzystne pierwiastki – sód oraz potas- wpływające na właściwą przebieg procesów zachodzących w organizmie. Produkt ten często występuje jako danie główne, ale również w formie przystawek. Do niedawna był kojarzony z ulubionym przysmakiem, którego stolicą jest Francja, jednak coraz częściej jest produktem cenionym również u nas za niepowtarzalny charakter i smak.
Wyróżnia się kilka rodzajów sera pleśniowego:
- Camembert
Jest to ser pleśniowy podpuszczkowy, dojrzewający. Podstawą jego wytwarzania jest niepasteryzowane mleko krowie oraz pleśń Penicillium camemberti. Występuje również w wersjach z dodatkami, dlatego każdy smakosz znajdzie odpowiednią wersję dla siebie.
- Brie
Jest serem miękkim, dojrzewającym o kolorze białym, kremowym bądź żółtawym. Do produkcji używa się mleka krowiego i pleśni Penicillium candidum. Ten rodzaj sera pleśniowego można spotkać z wieloma dodatkami. Jego zapach przypomina woń pieczarek.
- Gorgonzola
Ser pleśniowy podpuszczkowy, dojrzewający produkowany w zależności z mleka krowiego pasteryzowanego bądź niepasteryzowanego oraz pleśni Penicillium glaucum. Barwa jego miąższu jest biało-żółta, a sama konsystencja bardzo miękka. Jest odmianą lekko słodkawą o wyraźnej grzybowej woni. Ten rodzaj sera dojrzewa nawet dwa miesiące.
- Lazur
Charakteryzuje się słonym smakiem oraz pozostawia aromatyczną, ostrą nutę przypominającą smak grzybów. Ten ser pleśniowy posiada wilgotny, kruchy miąższ. Tego typu ser produkowany jest stosunkowo od niedawna, a do wytwarzania stosuje się ten sam rodzaj pleśni, co do sera Roqueforta.
- Roquefort
Podpuszczkowy ser dojrzewający, produkowany z mleka owczego oraz pleśni Penicillium roqueforti. Niezwykle miękki, kruchy ser, którego nazwa wiąże się z miejscowością jego produkcji. Obecnie posiada kilka odmian. Jego barwa jest kremowo-biała z zielononiebieskimi żyłki. Odznacza się wyraźnym smakiem, pozostawiając słonawo-pleśniowy posmak.
- Munster
Typ dojrzewającego, miękkiego sera pleśniowego produkowanego z pasteryzowanego mleka krowiego Ma żółtawy kolor, zaś skórka wpada w barwę pomarańczową. Charakteryzuje się kremową konsystencją o pikantnym smaku i lekko kwaśnym zapachu. Można go spotkać w wersji z dodatkiem kminku.
Przekonaj się sam o niepowtarzalnym smaku serów pleśniowych oraz o bogactwie w witaminy i wartości odżywcze. Ten typ produktów jest tak różnorodny i bogaty, że każdy z pewnością znajdzie coś wyjątkowego dla siebie.
Zapraszamy również do artykułu ,, Produkcja twarogu’’