pasteryzator Thermal processing of milkMając na uwadze szeroką gamę zastosowań i wymagań Klientów zestawy pasteryzujące dostosowane są do indywidualnych potrzeb Klienta. W zależności od zastosowań oferujemy pasteryzatory zarówno do standardowych procesów obróbki termicznej mleka surowego jak i repasteryzacji mleka na potrzeby serowni i twarożkarni a także dla zmian właściwości produktu końcowego (denaturacja białek) w przypadku pasteryzacji mleka na napoje ukwaszone.

Funkcje technologiczne urządzenia:

  • regulacja nominalnej wydajności
  • regulacja temperatury pasteryzacji i chłodzenia oraz temperatury podawania na urządzenia towarzyszące
  • pomiar ciśnień na poszczególnych sekcjach wymiennika i zachowanie wymaganej różnicy ciśnień
  • rejestracja parametrów technologicznych

Oferowane układy mogą współpracować w zestawie z urządzeniami towarzyszącymi takimi jak:

  • wirówka odtłuszczająca
  • standaryzator do kontroli zawartości tłuszczu w mleku i śmietance
  • wirówka do usuwania bakterii w mleku (baktofuga)
  • homogenizator w tym z możliwością homogenizacji częściowej
  • odgazowywacz
  • układy mikrofiltracji do oczyszczania mleka
  • ultrafiltracji dla standaryzacji białek w mleku

Współpraca zestawów urządzeń odbywa się na zasadzie wymiany sygnałów w pełnej komunikacji automatycznej.

Nasze układy pasteryzujące spełniają warunki Dyrektywy 92/46/EEC z dnia 16 lipca 1992 r. oraz IDF nr 292/1994.