Przegląd linii do produkcji twarogu TEWES-BIS

Linie do produkcji twarogu rozpowszechniały się w Polsce po II wojnie światowej, kiedy to twaróg przestał być wytworem rzemieślniczym. To właśnie w tym czasie zaczęto profesjonalnie produkować twaróg na halach produkcyjnych. Znany jest od wieków, ale to właśnie przemysłowa produkcja jeszcze bardziej go spopularyzowała. Obecnie nieliczni produkują twaróg w domowych warunkach. Trudno jest jednak zrezygnować z ruskich pierogów czy naleśników z serem.

Linie do produkcji twarogu

Od 1991 roku Tewes-Bis prężnie projektuje i wytwarza linie produkcyjne dla branży mleczarskiej. Od 2001 roku działamy w oparciu o Certyfikat ISO 9001:2008 wydany przez DEKRA Certification.

Nasze twarożkarnie:

  1. LINIA DO PRODUKCJI TWAROGU SYPKIEGO I BRYKIETU „SOFT CROCODILE” – proces obejmuje wszystkie etapy powstawanie twarogu, tzn. koagulację, obróbkę ziarna, wstępne chłodzenie, standaryzację, prasowanie i końcowe dochładzanie. Linia ta wyróżnia się tym, że ziarno traktuje bardzo łagodnie, dzięki czemu powstający twaróg sypki jest bardzo delikatny.
  2. LINIA DO TWAROGU SYPKIEGO I BRYKIETU „HARD TURTLE” – kompleksowa produkcja twarogu tradycyjnego i sypkiego. Tradycyjny twaróg zapakowany chłodzi się w zbiorniku, a twaróg sypki kierowany jest do pakowania lub dojrzewania.
  3. LINIA DO TWAROGU FORMOWANEGO „SMALL BEETLE” – produkuje twaróg w kształcie klinka, kostki lub walca z pominięciem formy. Proces obejmuje wszystkie etapy od koagulacji, obróbki ziarna i jego standaryzację, ochładzania gęstwy, prasowania i porcjowania. Wyrób ma standardowe cechy jakościowe i jednakową masę jednostkową. Po porcjowany twaróg umieszczany jest na tacach i przewożony do komory chłodniczej. Dużą zaletą tej linii jest kompaktowa budowa i niskie zużycie wody, prądu i środków myjących.
  4. LINIA DO TWAROGU FORMOWANEGO „COLD BEETLE” – obejmuje wszystkie etapy produkcji twarogu, które w większości odbywają się w hermetycznych warunkach, co pozwala na większą standaryzację jednostkowego produktu. Gotowy produkt umieszczany jest na tacach i przekazywany do tunelu chłodniczego. Zaletą tej linii jest to, że produkcja odbywa się w temperaturze pakowania.
  5. LINIA DO TWAROGU FORMOWANEGO „PACKET BEETLE” – proces odbywa się automatycznie i w hermetycznych warunkach. Uzyskanie jednakowych cech jakościowych jest wyjątkowo proste. Produkt w opakowaniach jednostkowych kierowany jest do tunelu rotacyjnego w celu schłodzenia.
  6. WIELOWARIANTOWA LINIA DO TWAROGU – przeznaczona do produkcji szerokiej gamy produktów , takich jak: twaróg tradycyjny w kostkach, twaróg rozsypany, słodkie masy twarogowe, desery twarogowe czy twarogi z przyprawami. Kompaktowa budowa, która nie wymaga dużej powierzchni to jedna z licznych zalet.