Produkcja twarogu domowym sposobem

Produkcja twarogu znana jest od wieków. Nasze babcie i prababcie wytwarzały go kilogramami. Przepisów można znaleźć naprawdę wiele. Jeśli lubimy eksperymenty w kuchni i tęsknimy za smakiem domowego twarogu, możemy go wykonać samodzielnie. Niektórzy z nas nie mają jednak na to czasu. Należy poszukać na rynku spożywczym twarogu, który najwierniej oddał by te smaki dzieciństwa.

Na wysoką jakość twarogu składają się takie elementy, jak, np. jakość surowca (mleka), receptura oraz poziom produkcji. Mówiąc o poziomie produkcji, mamy na myśli stosowane linie produkcyjne. Nowoczesne rozwiązania pozwalają na otrzymanie produktu najwyższej jakości przy dużych oszczędnościach mediów (np. wody, prądu). Większa wydajność to również rozsądniejsza cena produktu. Korzystanie z pełni zautomatyzowanych linii, które izolują produkt na każdym etapie produkcji, gwarantują wyższą jakość.

Tradycyjna receptura naszych babć

Jeszcze niedawno większość z nas miała dostęp do świeżego mleka prosto od krowy. W tradycyjnych domach nie wiele się marnowało. Mleko, które stało poza lodówką kwaśniało. Uzyskiwano w ten sposób śmietanę, zsiadłe mleko albo twaróg. Skwaśniałe mleko należało delikatnie podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Wytworzoną w ten sposób serwatkę, następnie odsączano na sitku. Domowy twaróg był bardzo delikatny i smaczny.

Linie do produkcji twarogu

Najczęściej dostępny w naszych sklepach jest twaróg w kostkach. Tewes Bis produkuje linie do jego wytwarzania. Proces produkcyjny zaplanowano tak, aby był o nie tylko w pełni zautomatyzowany, ale również odbywał się w hermetycznych warunkach. Pozwala to wykluczyć ewentualne zanieczyszczenia czy inne problemy na każdym etapie. Produkt ma nie tylko wysoką jakość i jednorodną masę jednostkową, ale jest poza tym bardzo smaczny i ma wydłużony okres przydatności do spożycia. Nowoczesne linie nie tylko są stosunkowo małych rozmiarów przy dużej wydajności, ale również są oszczędne (niskie zużycie wody, prądu, środków myjących). Wracając do wydajności, linia do produkcji twarogu z chłodzeniem w opakowaniach jednostkowych wytwarza 1400 kg produktu w ciągu jednej godziny. Składa się z takich elementów, jak: kocioł procesowy, kolumna formująco-prasująca, pakowarka, tunel rotacyjny oraz paleta z twarogiem.

Tradycjonalistów zachęcamy do samodzielnego wytworzenia twarogu domowym sposobem. Warto również poszukać produktu dobrej jakości na półkach naszych sklepów.