Maszyny do produkcji twarogu

Produkcja twarogu ma bardzo długą historię. Szacuje się, że ludzie wytwarzali go już osiem tysięcy lat przed naszą erą. Pierwszy twaróg przygotowywany był prymitywnymi metodami z różnych rodzajów mleka. Do tego celu dobrze sprawdzało się mleko krowie, kozie, bawole czy owcze. Współcześnie większość spożywanego przez nas twarogu powstaje w specjalnie do tego celu zaprojektowanych maszynach.

Nowoczesne maszyny do produkcji twarogu, produkowane między innymi przez firmę TEWES BIS są w pełni zautomatyzowane i nie wymagają dużego wkładu człowieka w proces produkcyjny. Dzięki nim można wytworzyć ogromne ilości twarogu w przeciągu bardzo krótkiego czasu. Dodatkowo taki produkt cechuje się ujednoliconą, bardzo dobrą jakością i wybornym smakiem. Można mieć także pewność, że został on stworzony przy zachowaniu najwyższych standardów higieny. Wykorzystanie specjalistycznego, automatycznego sprzętu minimalizuje również ryzyko błędu, które jest znacznie większe w przypadku urządzeń sterowanych manualnie. Jedynym zadaniem osób obsługujących jest wybór odpowiednich parametrów, takich jak między innymi temperatura, które następnie zostają zapisane w systemie.

Specjalnie zaprojektowane maszyny TEWES BIS doskonale radzą sobie również z takimi zadaniami jak krojenie i formowanie masy twarogowej, prasowaniem i wkładaniem twarogu do form. W przypadku wytwarzania produktów smakowych są one również przystosowane do dodawania określonych przypraw. Firma TEWES BIS specjalizuje się także w produkcji autorskich urządzeń przystosowanych do tworzenia twarogu smakowego.