Linie do produkcji twarogu prasowanego TEWES BIS

TEWES BIS stawia na najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne, które znajdują zastosowanie w branży spożywczej, a zwłaszcza mleczarskiej. Od początku naszej działalności zdajemy sobie sprawę, że naszą siłą jest wykwalifikowany i zgrany zespół.

W naszej ofercie znajdą Państwo jedną z najnowocześniejszych linii do produkcji twarogu prasowanego w technologii formowanej. Wydajność pracy linii jest bardzo duża i wynosi od 750 do 1000 kg twarogu na godzinę. Warto zaznaczyć, że wszystkie nasze urządzenia zapewniają wysoki standard higieniczny oraz techniczny. Posiadają one również funkcję zmiany rodzaju produkowanych twarogów.

Linie do produkcji twarogu prasowanego umożliwiają tworzenie dwóch typów twarogu – formowanego oraz krajanki. Bardzo ważnym elementem każdej linii są kotły twarogowe, które są nowoczesnymi oraz w pełni zautomatyzowanymi urządzeniami. Spełniają one wszystkie wymagania technologiczne i BHP.

Produkcja twarogu rozpoczyna się od procesu ukwaszania, który polega na wprowadzeniu do mleka bakterii fermentacji mlekowej. Powstały skrzep jest poddawany kilkuetapowemu procesowi krojenia. Następnie zachodzi proces synerezy, czyli wydzielenia się serwatki ze skrzepu mleka lub ziarna serowego. Im większa kwasowość, tym synereza jest intensywniejsza. Wpływ na nią mają wszystkie parametry takie jak temperatura czy też stopień rozdrobnienia skrzepu. W trakcie mieszania nie rozrywa się pokrojonego skrzepu. Większa ilość tłuszczu w twarogu powoduje z kolei osłabnięcie dynamiki synerezy.

Kiedy ziarno twarogowe jest już wystarczająco osuszone, zaczyna się proces klarowania serwatki, podczas którego odczerpana zostaje określona jej ilość. Gęstwa kierowana jest na bęben standaryzujący. Następnie ziarno twarogowe trafia do agregatu napełniającego formy.

Każda z form jest napełniona taką samą ilością twarogu. Po zakończeniu procesu prasowania formy z twarogiem transportowane są kolejno do zespołu urządzeń, których zadaniem jest nakładania tac, odwracanie form z twarogiem oraz ich opróżnianie. Cały proces powstawania twarogu jest w pełni zautomatyzowany.

Linie do produkcji twarogu stworzone przez ekspertów z TEWES BIS umożliwiają stworzenie wyrobów o doskonałej jakości i niezapomnianym smaku.