Linie do produkcji twarogu prasowanego TEWES BIS

Automatyczne linie do produkcji twarogu należą do standardowych produktów firmy TEWES BIS. Ich przemyślana konstrukcja sprawia, że cieszą się zainteresowaniem Klientów w Polsce, a także zagranicą. Bardzo ważną ich częścią są nowoczesne kotły twarogowe, których projekt jest wynikiem wieloletnich badań i licznych doświadczeń. W kotłach procesowych ma miejsce proces ukwaszania twarogu, który trwa kilkanaście godzin w zależności od pożądanej konsystencji produktu. Kolejnym w pełni zautomatyzowanym krokiem jest krojenie powstałego w kotłach skrzepu.

Powstałe w wyniku synerezy skrzepu ziarno poddawane jest procesom osuszania. Następnie maszyna rozpoczyna proces klarowania serwatki. Po pewnym czasie określona jej ilość zostaje odczerpana. Gęstwa, która pozostaje po tym procesie przenoszona jest na bęben standaryzujący, z którego transportowana jest do agregatu napełniającego formy. Specjalny automatyczny zgarniacz pozwala umieścić w każdej formie taką samą ilość twarogu, który następnie przy pomocy windy trafia do wielopoziomowej prasy. Tu usuwana jest pozostała w twarogu serwatka. Sprasowana masa twarogowa przenoszona jest do automatycznej sztaplarki. Tu zaczyna się zadanie pracowników, którzy przenoszą produkt do chłodni.

Opróżnione formy transportowane są do specjalnie zaprojektowanej, tunelowej myjki, a po dokładnym oczyszczeniu rozpoczynają proces przygotowywania kolejnej partii twarogu. Konstruktorzy z TEWES BIS zadbali to to, żeby procesy produkcyjne były maksymalnie uproszczone i zajmowały minimalną ilość czasu.